What worries the world - gusht 2023

Inflacioni ka qenë tani shqetësimi kryesor global në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën për 17 muajt e fundit. Megjithatë, shqetësimi për rritjen e çmimeve ka rënë për tre muaj rresht, duke rënë me 3 pikë përqindje nga qershori.

Sondazhi ynë mujor Çfarë shqetëson botën eksploron se çfarë mendon publiku se janë çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike, duke u mbështetur në më shumë se dhjetë vjet të dhëna për të vendosur rezultatet më të fundit në kontekst. Kjo valë u zhvillua nga 21 korriku deri më 4 gusht 2023.


Gjetjet kryesore

  • Inflacioni është ende shqetësimi më i lartë këtë muaj . Por ky muaj sheh një lehtësim të mëtejshëm prej 1pp në 37%.
  • Niveli i shqetësimit për inflacionin e këtij muaji është më i ulëti që ka qenë këtë vit dhe rezultati më i ulët që nga qershori 2022.
  • 12 vende – Argjentina, Australia, Belgjika, Kanadaja, Franca, Gjermania, Hungaria, India, Polonia, Singapori, SHBA dhe Turqia – kanë rritjen e çmimeve si shqetësimin e tyre më të madh. Dy më shumë se muajin e kaluar.
  • Në të gjitha vendet, shqetësimi për inflacionin pasohet nga varfëria dhe pabarazia sociale (31%, +1 pp), krimi dhe dhuna (30%, -1 pp), papunësia (27%, +1 pp) dhe korrupsioni financiar dhe politik (27%) , +1pp) të cilat së bashku përbëjnë pesë shqetësimet kryesore globale.
  • Ndryshimet klimatike janë ende shqetësimi i shtatë më i madh globalisht, me 18% të shqetësuar, +1pp nga muaji i kaluar. Një e treta (32%) e holandezëve janë të shqetësuar për ndryshimin e klimës, shqetësimi i tyre i dytë i përbashkët me emigracionin.
  • Shqetësimi për koronavirusin mbetet në vendin e 17-të nga 18, me më pak se një në 10 (5%) që e zgjedhin atë. Ky është niveli më i ulët që kemi regjistruar që nga shtimi i tij në anketë në prill 2020.
  • Monitoruesi "Drejtimi i duhur kundër drejtimit të gabuar" sheh 36% duke thënë se vendi i tyre po lëviz në drejtimin e duhur, një rënie prej 2 pikë përqindjeje. Optimizmi i Tajlandës (44%) ka rënë me 16 pikë përqindjeje.
Pesë shqetësimet kryesore rrotullohen në gusht 2023

Inflacioni

Shqetësimet për inflacionin kanë kaluar tashmë tre muaj rënie të njëpasnjëshme, duke rënë 1 pp në qershor, 2 pp në korrik dhe tani 1pp këtë muaj. Me 37%, është më e ulëta që ka qenë në 2023 dhe më e ulëta që nga qershori 2022.

Pavarësisht rënies, numri i vendeve që e listojnë inflacionin si shqetësimin kryesor është rritur, nga dhjetë në 12. Lista përfshin Argjentinën, Australinë, Belgjikën, Kanadanë, Francën, Gjermaninë, Hungarinë, Indinë, Poloninë, Singaporin, SHBA-në dhe Turqia.

Argjentina (69%) është ende në krye të listës sonë dhe ka qenë vendi më i shqetësuar që nga nëntori 2022.

Dikur në krye të listës, niveli i shqetësimit të Polonisë (53%) po bie. Pasi ra 6pp këtë muaj, tani është në nivelin më të ulët që nga prilli 2022.

Për më shumë mbi qëndrimet e publikut ndaj inflacionit, shihni Monitorin tonë të fundit të Inflacionit Global të 29 vendeve.


Bërë me Flourish

Ndryshimet Klimatike

Ndryshimet klimatike renditen në vendin e shtatë nga 18 shqetësimet globale në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën, midis kujdesit shëndetësor dhe taksave. Shqetësimi i këtij muaji është rritur me 1pp.

Singapori tani ka pak më pak se një të katërtën (23%) të shqetësuar këtë muaj, pavarësisht se ishte kombi më i shqetësuar muajin e kaluar. Rezultati i tyre ka rënë me 8 pp.

Me një të tretën (32%) tani të shqetësuar, Holanda është në krye të listës. Ndryshimi i klimës është së bashku i dyti në nivelin e shqetësimit për holandezët me kontrollin e imigracionit.

Pas valëve të të nxehtit të fundit, disa vende evropiane kanë parë rritje . Franca (30%) është rritur me 5 pikë përqindjeje, Italia (27%) është rritur 7 përqind, Britania e Madhe ka lëvizur +6 përqind dhe Spanja (21%) është rritur me 3 përqind.

Bërë me Flourish

 

Krimi & Dhuna

Pak më pak se një e treta (30%) kanë krimin dhe dhunën si shqetësimin e tyre më të lartë , me një rënie prej 1pp këtë muaj. Kjo është pas një goditjeje të lehtë në korrik, kur u rrit me 2pp.

Në korrik, Franca pësoi një rritje të mprehtë në këtë çështje, duke e bërë atë shqetësimin e saj më të madh. Në gusht, megjithatë, shqetësimi është ftohur, duke rënë 14pp në 35%.

Pavarësisht se ende e kanë atë si shqetësimin e tyre numër një, niveli i shqetësimit në Izrael (38%) gjithashtu ka rënë, një rënie prej 10 pp.

Pesë vende të tjera kanë krimin dhe dhunën si shqetësimin kryesor: Kili (62%), Suedia (59%) Peruja (57%), Meksika (57%) dhe Izraeli (38%).

 

Varfëria & Pabarazia Sociale

Varfëria dhe pabarazia sociale është tani e dyta në listën tonë të 18 shqetësimeve me 31% që thonë se është një problem në vendin e tyre. Kjo është pas një rritje prej 1pp.

Brazili (41%) dhe Holanda (35%) kanë të gjithë pabarazinë si shqetësimin e tyre kryesor. Megjithatë, në përgjithësi, holandezët, duke qenë të tretët, tani janë të tetë pas rënies prej 5 pikë përqindjeje.

Gati gjysma (47%) e indonezianëve e kanë pabarazinë si shqetësimin kryesor. Niveli i shqetësimit të Indonezisë për varfërinë ka qenë gjithmonë relativisht i lartë. Këtë herë vitin e kaluar, vendi ishte i treti me 42%.

Hungaria (34%) është tani e dhjeta, duke rënë nga pozita e parë muajin e kaluar me 7pp.

 

Korrupsioni Financiar/Politik

Mbi një e katërta (27%) zgjedhin korrupsionin financiar/politik si një nga çështjet kryesore në vendin e tyre. Kjo është rritur me 1pp këtë muaj.

Afrika e Jugut tani ka pak më pak se gjysma (46%) e shqetësuar për korrupsionin . Pas rënies me 9pp këtë muaj, ajo nuk mban më pozicionin e parë në listën tonë. Në vend të kësaj, Indonezia (55%) tani është në krye, duke u rritur me 1pp.

Krahas Indonezisë, Tajlanda dhe Malajzia të dyja kanë më shumë se gjysma që thonë se korrupsioni është çështja e tyre kryesore (52% dhe 51%, respektivisht).

Muajin e kaluar ne vumë re se Singapori ishte rritur me 6 pikë përqindjeje. Kjo sheh një rritje shtesë prej 8pp në një në pesë (19%).

 

Kënaqësia me ekonominë

Në 29 vende, 36% e njerëzve e përshkruajnë situatën aktuale ekonomike në vendin e tyre si “të mirë”, pa asnjë ndryshim që nga korriku 2023.

Ndjenja pozitive është rritur më shumë nga muaji i kaluar në Poloni (+7pp), Indi (+6pp), Suedi dhe Britaninë e Madhe (të dyja +5pp).

Rezultati “i mirë” ekonomik i Spanjës është rritur me 2 pikë përqindjeje këtë muaj, duke shënuar muajin e tretë radhazi që ka shënuar një rezultat të ri më të lartë të të gjitha kohërave.
Ndërkohë, rezultati “i mirë” ekonomik i Kolumbisë ka rënë me 10 pikë përqindjeje në 22%. Një rënie prej 9 pikë përqindje në rezultatin ekonomik "të mirë" të Turqisë e sheh vendin të shënojë rezultatin e tij më të ulët ndonjëherë (duke u barazuar me korrikun 2022).

Bërë me Flourish