Politieke barometer week 48

Daling bij PVV na maanden van zetelwinst

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

In de Politieke Barometer van november (uitgevoerd tussen 25 en 28 november 2022) zijn er twee noemenswaardige verschuivingen te zien. GroenLinks krijgt er deze maand 2 zetels bij ten opzichte van vorige maand. De partij – die in 2022 continu rond de 10 zetels peilt – komt hiermee uit op 12 zetels, het hoogste aantal sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Daarentegen moet de PVV deze maand twee zetels inleveren en zakt in november van 21 naar 19 zetels. Hiermee lijkt de groeiende trend van de partij tot stilstand te komen. De partij van Geert Wilders groeide namelijk sinds april gestaag door. Waar de partij in april nog op 14 zetels stond in de peilingen, behaalde deze in oktober 21 zetels. Een stijging van liefst 7 zetels in een half jaar tijd.

En dan nu het zeteloverzicht: de VVD blijft de grootste partij met 27 zetels. De PVV volgt met 19 zetels, terwijl D66 in november op 17 zetels peilt. GroenLinks komt door de stijging – net als de BBB – uit op 12 zetels, de PvdA staat op 10 zetels gevolgd door drie partijen met 9 zetels: de SP, Partij voor de Dieren en JA21. Het CDA komt uit op 8 zetels, Volt en de ChristenUnie beide op 4 en de SGP en DENK staan al sinds augustus stabiel op 3 zetels. Forum voor Democratie en BIJ1 peilen we beide met 2 zetels. 50PLUS heeft geen zetel in de peiling.

Naast de maandelijkse zetelpeiling, meten we ook het vertrouwen van de Nederlander in de politiek. Hieruit blijkt dat momenteel drie op de vijf Nederlanders (61%) weinig tot heel weinig vertrouwen hebben in de politiek in zijn algemeenheid. Dat aandeel is al enkele maanden stabiel. Daarnaast hebben twee op de drie Nederlanders (68%) (heel) weinig vertrouwen in het kabinet en vinden drie op de vijf Nederlanders (58%) dat het kabinet Rutte IV momenteel (zeer) slecht functioneert.

Niet alleen zijn Nederlanders over het kabinet en de politiek negatief gestemd, ook over de toekomst van het land heerst pessimisme: driekwart van de Nederlanders (75%) vindt dat het momenteel, alles bij elkaar genomen, de slechte kant opgaat met Nederland en twee derde (64%) verwacht dat de economische situatie de komende twaalf maanden zal verslechteren. Hierbij lijkt inflatie de belangrijkste drijfveer: 36% van de Nederlanders vindt dat momenteel het belangrijkste politieke thema, gevolgd door immigratie (29%) en het klimaat (27%).

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling. Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek zijn terug te lezen op www.depeiling.nl.

Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society