Politieke barometer week 13

Nauwelijks zetelverschuivingen in maart na formatievorderingen

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

In de Politieke Barometer van maart, uitgevoerd tussen 22 en 25 maart, blijft de PVV met afstand de grootste partij. De partij van Geert Wilders komt uit op 49 virtuele zetels; hiermee blijft het zetelaantal gelijk ten opzichte van februari. De partij profiteerde in februari van het – op dat moment – stuklopen van de formatie en steeg 4 zetels in de peiling. Sindsdien hebben de vier formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) de formatiegesprekken weer hervat, maar dat heeft niet geleid tot veranderingen in de grootte van het PVV-electoraat.

Alleen bij de BBB zien we een verschuiving ten opzichte van februari. Waar ze een maand geleden nog op 8 virtuele zetels stonden in de Politieke Barometer, verliest de partij van Caroline van der Plas er 2 in maart en komt uit op 6 zetels. Hiermee schommelt de partij sinds de verkiezingen steevast tussen de 6 en 8 virtuele zetels.

En dan het zeteloverzicht: de PVV blijft met 49 zetels de grootste partij. GroenLinks-PvdA komt uit op 24 zetels, gevolgd door de VVD (20). NSC komt uit op 11 zetels, D66 op 10 en BBB en CDA komen beide op 6 virtuele zetels uit. Partij voor de Dieren blijft op 4 zetels staan, samen met de SP, gevolgd door 4 partijen met 3 zetels: FvD, SGP, ChristenUnie en DENK. Tot slot komen Volt en JA21 in deze peiling allebei uit op 2 virtuele zetels.

Op 14 maart presenteerde oud-informateur Kim Putters zijn advies voor de kabinetsformatie. Hierin benoemde hij dat PVV, VVD, NSC en BBB de komende periode moeten gaan onderhandelen over een ‘programkabinet’, een vorm van een extraparlementair kabinet. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) weet echter niet wat er met een extraparlementair kabinet wordt bedoeld. Een vergelijkbaar aandeel (45%) weet dat ongeveer en maar een tiende (10%) weet precies wat ermee bedoeld wordt.

De vorm van het kabinet lijkt Nederlanders om het even: van degenen die (ongeveer) weten wat zo’n extraparlementair kabinet inhoudt, staat 48% er namelijk neutraal in (24% wenselijk, 22% onwenselijk). Tot slot lijkt er – ongeachte de vorm – draagvlak voor een regering met PVV, VVD, NSC en BBB: 46% van de Nederlanders vindt het wenselijk dat de vier partijen erin slagen een regering te vormen, waar 20% dat juist onwenselijk vindt. Onder kiezers van de vier formerende partijen is het draagvlak het grootst (PVV 75%; VVD 68%; BBB 66%; NSC 55%).

De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.

De komende maanden zal EenVandaag de peilingen van het Ipsos-panel blijven publiceren.

We gebruiken deze periode om – in samenspraak met belanghebbenden uit media, wetenschap en overheid – te bepalen hoe we in de toekomst zullen omgaan met de zetelpeilingen. Duidelijk is in ieder geval dat Ipsos I&O door zal blijven gaan met zetelpeilingen.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via https://www.twitter.com/Politieke_B.

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society