Politieke barometer week 17

BBB de grootste partij; coalitie heeft het zwaar

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

In de Politieke Barometer van april, die is uitgevoerd tussen vrijdag 21 en maandag 24 april, groeit de BoerBurgerBeweging verder door na de electorale aardverschuiving bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Met 30 zetels groeien ze gestaag door en zijn ze voor het eerst de grootste partij van Nederland. De coalitie verliest tegelijkertijd verder terrein en zou virtueel nog geen derde van de Tweede Kamer overhouden als er morgen verkiezingen zouden zijn.

Een jaar geleden – nog voor de presentatie van de stikstofkaart door minister Van der Wal – peilden we de BBB 7 zetels. 12 maanden later is het electoraat verviervoudigd. Mocht de BBB de grootste blijven tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen, is het de vraag in hoeverre kiezers Caroline van der Plas als ‘premier-waardig’ achten. Momenteel vinden twee op de vijf Nederlanders haar geschikt als minister-president. Dat lijkt weinig, maar vergeleken met andere politici als Rutte, Kaag of Klaver is het aandeel juist hoger.

Maar ook op links vinden er verschuivingen plaats. Waar GroenLinks verder schommelt en deze maand op 12 zetels staat, levert PvdA er twee in waardoor zij op 10 uitkomen. Partij voor de Dieren krijgt er deze maand 3 zetels bij en staat nu virtueel op 11 zetels in de Tweede Kamer. Het hoogste aantal in tijden.

Naast de winst van de BBB en Partij voor de Dieren, verliezen de coalitiepartijen terrein in april. D66 daalt verder en komt uit op 10 zetels. De laatste keer dat D66 op 10 virtuele zetels gepeild werd, was drie jaar geleden. Ook de VVD heeft de weg naar boven nog niet gevonden en houdt 26 zetels over, terwijl de CDA met 6 zetels in ruim een decennium nog niet zo laag heeft gestaan. Tot slot is de ChristenUnie relatief stabiel en staat op 5 zetels in april. Alles bij elkaar opgeteld, houdt de coalitie 47 zetels over in de Tweede Kamer als er morgen verkiezingen zouden zijn – nog geen derde van het aantal te verdelen zetels.

En dan nu het zeteloverzicht. De BBB is de grootste partij met 30 zetels, gevolgd door de VVD met 26 zetels. GroenLinks staat op 12 zetels en PVV en Partij voor de Dieren peilen we op 11. D66 en PvdA komen uit op 10 zetels, gevolgd door SP met 8 virtuele zetels. CDA peilt er 6 en ChristenUnie, Volt en JA21 peilen 5 zetels en dan volgen Forum voor Democratie (4), SGP (3) en DENK (3). BIJ1 peilt deze maand 1 zetel, 50PLUS geen.

Naast de maandelijkse zetelpeiling meten we ook het vertrouwen van de Nederlander in de politiek. Dit politiek vertrouwen is al tijden stabiel: zo’n twee op de vijf Nederlanders (39%) hebben momenteel (veel) vertrouwen in de politiek. Het vertrouwen in het kabinet ligt echter lager; een kwart van de Nederlanders (26%) heeft (veel) vertrouwen in kabinet Rutte IV. Ook vindt maar een tiende (10%) dat het kabinet momenteel (zeer) goed functioneert.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling. Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek zijn terug te lezen op www.depeiling.nl.

Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

The author(s)
  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society