Politieke barometer week 35

Daling bij VVD zet door, JA21 profiteert

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

De laatste peiling tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer, uitgevoerd tussen 26 en 29 augustus, stond in het teken van verschillende crises: de inflatiecrisis, stikstofcrisis en asielcrisis leken elkaar direct op te volgen. Tegelijkertijd presenteerde het kabinet een asielakkoord en werden er al enige maatregelen bekend gemaakt omtrent de koopkrachtreparatie.

Deze roerige periode lijkt vooral zijn weerslag te hebben op de VVD, de partij van premier Mark Rutte. De VVD verliest deze maand wederom twee zetels, de dalende trend van de afgelopen maanden zet zich hiermee voort. De partij komt deze maand uit op 27 zetels, het laagste aantal sinds januari 2020.

JA21 lijkt te profiteren van dit verlies en krijgt er deze maand drie zetels bij, waardoor de partij uitkomt op 9 zetels in de peiling van augustus: een verdrievoudiging van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer, waar zij nu 3 zetels hebben.

Ondanks het verlies van de VVD, is de partij met 27 zetels nog steeds de grootste partij in het huidige zeteloverzicht, gevolgd door de PVV en D66, met beide 18 zetels. De BBB komt deze maand uit op 16 zetels, GroenLinks staat op 11 zetels en het CDA, de Partij voor de Dieren en JA21 krijgen er 9. Hierna volgen de PvdA met 8 zetels, de SP met 7 zetels en de ChristenUnie met 5 zetels. Forum voor Democratie komt uit op 4 zetels, DENK en SGP krijgen er beide 3 en Volt staat deze maand op 2 zetels. Ten slotte houdt BIJ1 1 zetel en heeft 50PLUS deze maand geen zetel in de peiling.

Ons aanvullend onderzoek laat deze maand zien welke kant men denkt dat Nederland opgaat. Hierin wordt getoond dat iets meer dan driekwart (78%) van de Nederlanders denkt dat – alles bij elkaar genomen – het de slechte kant opgaat met Nederland, tegenover 9% die denkt dat het de goede kant opgaat. Kijkend naar de komende 12 maanden omtrent de economische situatie, is men over het algemeen ook pessimistisch: 72% van de Nederlanders denkt dat de economische situatie in Nederland achteruit zal gaan, waar dit percentage de afgelopen maanden nog rond de 60% schommelde.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling. Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek zijn terug te lezen op www.depeiling.nl.

Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society