Politieke barometer week 4

Weinig grote verschuivingen in zetelaantallen bij de start van het nieuwe jaar

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

In onze eerste Politieke Barometer van 2022 zien we weinig grote verschillen ten opzichte van onze peiling een maand geleden, in december 2021. De VVD zat in de afgelopen maanden in een neerwaartse trend. In augustus stond de partij nog op 39 zetels, in de maanden daarna daalde zij tot 31 zetels in de peiling van december. Deze maand lijkt de VVD te stabiliseren op 30 zetels.

In de afgelopen peilingen leek er bij D66 ook een stabilisering plaats te vinden en klom de partij zelfs langzaam naar 21 zetels in december. Deze maand verliest de partij twee zetels en komt daarmee weer uit op het laagste aantal zetels in onze peiling sinds de verkiezingen.

GroenLinks en Volt doen het deze maand goed in onze peiling en stijgen beide met 2 zetels. GroenLinks schommelt al sinds de verkiezingen tussen de 6 en 9 zetels. Deze maand komen ze met de winst van 2 zetels uit op 10 zetels. Volt komt deze maand uit op 7 zetels, het hoogste aantal dat ze hebben behaald in onze peiling.

JA21 schommelde sinds de zomer tussen de 5 en 7 zetels, totdat ze vorige maand ineens met drie zetels stegen naar 8. Deze maand zakt de partij met 2 zetels weer terug naar 6 zetels.

Het zeteloverzicht: de VVD start 2022 met 30 virtuele zetels, op afstand gevolgd door D66 (19) en de PVV (17). Dan een grote groep met kleine partijen, met aan kop de PvdA (10) en GroenLinks (10), gevolgd door CDA en Partij voor de Dieren, die allebei op 9 zetels staan. SP, Volt en BBB komen alle drie uit op 7 zetels. Forum voor Democratie en JA21 halen 6 zetels, ChristenUnie peilt stabiel op 5 zetels. Tot slot: SGP (3), DENK (3), 50PLUS (1) en BIJ1 (1).

Vorige maand zagen we al dat er scepsis is onder de Nederlandse kiezers over de nieuwe coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Sinds 10 januari vormen deze partijen nu officieel het Kabinet Rutte IV. Na een lange, moeizame formatie zijn de kiezers nog niet overtuigd van het succes van dit kabinet. 31% van de Nederlandse kiezers denkt dat het kabinet de volledige kabinetstermijn van vier jaar zal uitdienen, terwijl 62% hier (heel) weinig vertrouwen in heeft.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling. Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek zijn terug te lezen op www.depeiling.nl

Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

 

Ligt jouw hart bij onderzoek, heb je affiniteit met politiek en hou je van alles wat met onderzoek naar onze samenleving te maken heeft? Ben je op zoek naar een uitdagende rol in één van de meest innovatieve marktonderzoeksbureaus ter wereld?

Dan hebben wij een unieke kans voor je!

Voor uitbreiding van onze expertteams zoeken we: GEPASSIONEERDE ONDERZOEKERS (36-40 UUR). Voor meer informatie klik dan hier.

 

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society