Politieke barometer week 48

Weinig verschuivingen in zetelaantallen ondanks onvrede over coronabeleid

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs
Get in touch

Klik hier voor de peiling in detail.

In onze Politieke Barometer van november zien we weinig verschillen ten opzichte van onze peiling een maand geleden. De enige noemenswaardige verschuiving is waarneembaar bij de Partij voor de Dieren, die 2 zetels verliest in vergelijking met oktober. Daar moet wel bij worden aangetekend dat de partij van Esther Ouwehand het sinds de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen goed doet in onze peilingen. Voor de verkiezingen kwam de Partij voor de Dieren uit tussen de 5 en 7 zetels, sinds april peilen ze tussen de 7 en 10 zetels. De steun voor de partij schommelt wat maar lijkt op dit moment wel duidelijk sterker te zijn dan voor de verkiezingen.

Andere partijen die het in onze peilingen goed doen sinds de verkiezingen zijn de nieuwkomers Volt, JA21 en BBB: alle drie deze partijen peilen tussen de 4 en 6 zetels in de afgelopen maanden. De hoofdrolspelers in de formatie – VVD, D66 en CDA – doen het juist wat slechter en lijden onder het chagrijn over de moeizame totstandkoming van het nieuwe kabinet. Dit gold vooral voor het CDA en D66, maar inmiddels stabiliseert de steun voor deze partijen en lijkt het erop alsof ze de negatieve trend hebben kunnen stoppen.

Kiezers zijn niet alleen ontevreden over de lange formatie, ook het draagvlak voor het coronabeleid neemt snel af. Op dit moment beoordeelt 63% van het electoraat de reactie van het demissionaire kabinet op de coronacrisis als negatief en slechts ongeveer een kwart 27% beoordeelt die als positief. Een jaar geleden liet onze data nog een totaal ander beeld zien. Toen, in november 2020, beoordeelden 3 op de 10 kiezers (30%) de reactie van het kabinet als “(zeer) slecht” terwijl zes op de tien (60%) het coronabeleid van het kabinet toen als “(zeer) goed” bestempelden.

Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek over onder andere de steun voor het coronabeleid zijn terug te lezen op www.depeiling.nl.

Het zeteloverzicht: de VVD peilt in november 34 zetels, gevolgd door D66 (20) en de PVV (20). Buiten deze drie partijen komen alle andere partijen uit op 10 zetels of minder. Het CDA haalt er 10, met daarna de linkse oppositiepartijen SP (9 zetels), GroenLinks (8), PvdA (8) en Partij voor de Dieren (8). BBB komt uit op 6 zetels, gevolgd door Volt, de ChristenUnie en JA21 (alle op 5 zetels). De SGP en FVD staan op 4, Denk op 3 en Bij1 houdt 1 zetel.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling.

Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

The author(s)

  • Sjoerd van Heck Public Affairs

Society