Çfarë shqetëson botën - korrik 2023

Inflacioni ka qenë tani shqetësimi kryesor global në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën për 16 muajt e fundit.

Autorët
  • Teodros Gebrekal Public Affairs, UK
Get in touch

Megjithatë, shqetësimi për rritjen e çmimeve tani duket se është në rënie, pasi ka rënë me 2 pikë përqindje nga qershori.

Sondazhi ynë mujor Çfarë shqetëson botën eksploron se çfarë mendon publiku se janë çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike, duke u mbështetur në më shumë se dhjetë vjet të dhëna për të vendosur rezultatet më të fundit në kontekst. Kjo valë u zhvillua nga 3 qershori deri më 7 korrik 2023.

Gjetjet kryesore

  • Inflacioni është ende shqetësimi më i lartë këtë muaj. Por ky muaj sheh një lehtësim të mëtejshëm prej 2pp në 38%.
  • Niveli i shqetësimit për inflacionin e këtij muaji është më i ulëti që ka qenë këtë vit dhe rezultati më i ulët që nga qershori 2022.
  • Dhjetë vende – Argjentina, Australia, Kanadaja, Gjermania, Britania e Madhe, India, Polonia, Singapori, Turqia dhe SHBA – kanë rritjen e çmimeve si shqetësimin e tyre më të madh. Një më pak se muajin e kaluar. Franca nuk është më në listë.
  • Në të gjitha vendet, shqetësimi për inflacionin pasohet nga krimi dhe dhuna (31%, +2 pp), varfëria dhe pabarazia sociale (30%, -1 pp), papunësia (26%, -1 pp) dhe korrupsioni financiar dhe politik (26%) , +1pp) të cilat së bashku përbëjnë pesë shqetësimet kryesore globale.
  • Në Francë, shqetësimi për krimin dhe dhunën ka arritur nivelin më të lartë që nga qershori 2021, duke u kapërcyer me 21 përqind këtë muaj në 49%.
  • Ndryshimet klimatike janë ende shqetësimi i shtatë më i madh global, me 17% të shqetësuar, të pandryshuar nga muaji i kaluar. Kanadaja është e shqetësuar mbi një të katërtën (27%), duke u rritur me 5pp.
  • Shqetësimi për koronavirusin ka rënë me 1 përqind që nga muaji i kaluar dhe mbetet në vendin e 17-të nga 18, me më pak se një në 10 (5%) që e zgjedhin atë. Ky është niveli më i ulët që kemi regjistruar që nga shtimi i tij në anketë në prill 2020.
  • Monitori "Drejt kundër drejtimit të gabuar" është i pandryshuar këtë muaj. Pothuajse dy të pestat (38%), në një mesatare globale të një vendi, mendojnë se vendi i tyre po shkon në drejtimin 'e duhur'.
Ipsos | Pesë shqetësimet kryesore

Inflacioni

Pak më pak se dy të pestat (38%) tani e vendosin inflacionin si një nga shqetësimet e tyre kryesore. Kjo është një rënie prej 2 pikë përqindje nga qershori, duke e bërë atë nivelin më të ulët të shqetësimit të parë këtë vit dhe rezultatin më të ulët që nga qershori 2022. Shkurti 2023 pati rezultatin më të lartë prej 43%.

Argjentina (68%) duket se po ftohet gradualisht, pavarësisht se është vendi më i shqetësuar, dhe ka rënë me 3 pikë përqindjeje nga muaji i kaluar. Kjo shënon një rënie të mëtejshme në nivelet e majit, kur ato thyen rekordet e shqetësimit për inflacionin.

Kombet e tjera shumë të shqetësuara kanë përjetuar rënie të ngjashme, si Polonia (59%) e cila është ulur me 6 pikë përqindjeje dhe Hungaria (44%) e cila është ulur me 7 përqind.

Këtë muaj, 10 vende (Argjentina, Australia, Kanadaja, Gjermania, Britania e Madhe, India, Polonia, Singapori, Turqia dhe SHBA) kanë inflacionin si shqetësimin e tyre më të madh – një më pak se muajin e kaluar.

Për më shumë mbi qëndrimet e publikut ndaj inflacionit, shihni Monitorin tonë të fundit të Inflacionit Global të 29 vendeve.

Kënaqësia me ekonominë

Në 29 vende, 36% e njerëzve e përshkruajnë situatën aktuale ekonomike në vendin e tyre si “të mirë”, të pandryshuar nga muaji i kaluar.

Tre vendet më pozitive në lidhje me situatën ekonomike të vendit të tyre janë të gjitha në Azinë Paqësor: Singapori (79%), India (68%) dhe Indonezia (66%).

Por me Japoninë (14%) dhe Korenë e Jugut (16%) që zënë dy nga tre vendet e fundit në renditje, ndjenja pozitive ekonomike nuk shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjithë rajonin.

Rezultati "i mirë" ekonomik është rritur më së shumti nga muaji i kaluar në Kolumbi (+12 pikë) i ndjekur nga SHBA (+9 pikë). Një rritje prej 2 pikësh gjithashtu sheh Spanjën të regjistrojë një nivel të ri më të lartë të optimizmit ekonomik (36%).

Ndërkohë në Turqi ka ulje të ndjeshme nga muaji i kaluar
(-9 pikë) dhe Holanda (-7 pikë).

Krimi & Dhuna

Gati një e treta kanë krimin dhe dhunën (31%) si shqetësimet kryesore të tyre. Kjo është pas një rritjeje prej 2 pikë përqindje nga qershori, duke e bërë atë shqetësimin e dytë më të lartë.

Pas trazirave në Francë, krimi dhe dhuna janë rritur nga muaji i kaluar me 21 përqind në gati gjysmën (49%). Kjo është hera e parë që kjo çështje ka qenë shqetësimi më i madh i Francës që nga qershori 2021.

Pesë vende të tjera aktualisht kanë krimin dhe dhunën si shqetësimin kryesor: Suedia (61%), Kili (59%), Peruja (57%), Meksika (53%) dhe Izraeli (48%).

Holanda më parë ishte pak më shumë se një e katërta e shqetësuar për këtë çështje muajin e kaluar. Megjithatë, ata kanë zbritur në listë pasi u ulën 6pp në 20%.

Varfëria & Pabarazia Sociale

Varfëria dhe pabarazia sociale janë tani e treta në listën tonë të 18 shqetësimeve me 30% që thonë se është një problem në vendin e tyre. Kjo është pas një rënie prej 1 përqind dhe një rritjeje prej 2 përqind për krimin dhe dhunën.

Brazili (41%), Japonia (37%) dhe Holanda (40%) kanë të gjithë pabarazinë si shqetësimin e tyre kryesor. Holandezët janë veçanërisht të shqetësuar këtë muaj, duke parë një rritje prej 7pp, duke i vendosur ata në vendin e tretë.

Indonezia (32%) ishte e para muajin e kaluar, por që atëherë ka rënë në listë, duke përjetuar një rënie të madhe, me 12 pikë përqindjeje.

Turqia (28%) ishte në top dhjetë vendet më të shqetësuara muajin e kaluar, por që atëherë ka rrëshqitur nga ai pozicion poshtë grafikut tonë pasi ka rënë me 10 pikë.

Koronavirus

Koronavirusi mbetet i renditur i 17-ti nga 18 shqetësimet midis mbajtjes së programeve sociale dhe aksesit në kredi, duke rënë 1 pikë përqindje në 5% – është renditja më e ulët që nga fillimi i regjistrimeve në prill 2020. Këtë herë të vitit të kaluar, rezultati i pandemisë ishte dyfishi në 14%.

Vetëm dy vjet më parë (korrik 2021) çështja shënoi 36% (një ndryshim prej 31 pikë përqindje nga ky muaj) ku ishte shqetësimi më i madh, me 10 vende që e përmendën atë si shqetësimin e tyre të vetëm më të madh.

Indonezia (5%) dhe Tajlanda (13%) ishin respektivisht dy vendet më të shqetësuara muajin e kaluar. Tani, Tajlanda është e treta pas një rënie prej 5 përqind dhe Indonezia është e 11-ta pas një rënie prej 13 përqind.

Ndryshimet Klimatike

Ndryshimet klimatike renditen në vendin e shtatë nga 18 shqetësimet globale në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën, midis kujdesit shëndetësor dhe taksave. Shqetësimi i këtij muaji nuk ka lëvizur. Ne do ta monitorojmë me kujdes këtë masë në daljen e muajit të ardhshëm, duke pasur parasysh temperaturat shumë të larta që po përjetohen në shumë pjesë të botës.

Singapori është ende vendi më i shqetësuar për ndryshimin e klimës, me 31% që e zgjedhin atë si problem në vend, me një rritje prej 1pp. Është shqetësimi i tretë më i madh i vendit, pas inflacionit dhe papunësisë.

Italia ishte vendi i katërt më i shqetësuar muajin e kaluar, por tani ka rënë nga dhjetë vendet e para pasi humbi 8 pikë përqindje në 20%.

Kanadaja tani ka hyrë në pesëshen e parë, me pak më shumë se një të katërtën (27%) të shqetësuar – një rritje prej 5 pikë përqindjeje. Është shqetësimi i përbashkët i katërt më i madh i vendit, krahas taksave.

E bërë me Flourish


Rreth këtij studimi

Sondazhi i Ipsos What Worries the World ndjek opinionin publik mbi çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike në 29 vende sot, duke u mbështetur në të dhëna mbi 10 vjet për të vendosur rezultatet më të fundit në kontekst.

20,570 intervista në internet u kryen midis 23 qershorit 2023 dhe 7 korrikut 2023 midis të rriturve të moshës 18-74 vjeç në Kanada, Izrael, Malajzi, Afrikën e Jugut, Turqi dhe Shtetet e Bashkuara, 20-74 në Indonezi dhe Tajlandë, dhe 16-74 në të 21 vendet e tjera.

Autorët
  • Teodros Gebrekal Public Affairs, UK