What Worries the World - јуни 2023 година

Инфлацијата сега е главната глобална грижа во нашето истражување „Што го загрижува светот“ во последните 15 месеци.

Зголемените цени се загрижени за две петтини (40%) од луѓето, во просек во 29 земји , што е намалување за 1 п.п. од минатиот месец.

Нашата месечна анкета „Што го загрижува светот“ ги истражува она што јавноста мисли дека се најважните општествени и политички прашања, потпирајќи се на повеќе од десет години податоци за да ги стави најновите резултати во контекст. Овој бран беше спроведен од 26 мај до 9 јуни 2023 година.

Клучни наоди

  • Инфлацијата и натаму е најголема загриженост овој месец. Овој месец забележува мало олеснување од 1 п.п. до 40%.
  • Единаесет нации – Аргентина, Австралија, Канада, Франција, Германија, Велика Британија, Индија, Полска, Сингапур, САД и Турција – имаат зголемени цени како нивна најголема грижа. Колумбија има инфлација на прво место со невработеноста.
  • Низ сите земји, грижата за инфлацијата ја следат сиромаштијата и социјалната нееднаквост (31%), криминалот и насилството (29%), невработеноста (27%) и финансиската и политичката корупција (25%), кои заедно ги сочинуваат првите пет глобални грижи.
  • Во Јужна Африка, загриженоста за невработеноста достигна највисоко ниво за која било нација во нашето истражување во последните години; со седум од десет (70%) засегнати Јужноафриканци.
  • Климатските промени сè уште се седмата најголема загриженост на глобално ниво, со 17% загрижени, што е за 1 пп повеќе од минатиот месец. Италија се помести нагоре на листата на земји по зголемувањето на загриженоста за 5 п.п.; 28% сега го споменуваат како едно од нивните врвни прашања.
  • Грижата за коронавирусот останува иста од минатиот месец, се наоѓа на 17-то место од 18, со помалку од еден од 10 (6%).
  • Мониторот „Право наспроти погрешна насока“ е непроменет овој месец. Речиси две петтини (38%), на глобален просек на земјата, мислат дека нивната земја оди во „вистинската“ насока.
Ипсос | Што го загрижува светот | првите пет грижи

Инфлација

Две петтини (40%) велат дека инфлацијата е едно од главните прашања што ја засегаат нивната земја, помала за 1 п.п. Февруари 2023 година беше највисокото регистрирано ниво на загриженост од 43%. Оттогаш, тој опаѓа, иако многу постепено.

Минатиот месец Аргентина ја доживеа највисоката загриженост за инфлацијата за која било земја, во нашата анкета. Грижата сега падна за 5 п.п. на 71%. Чиле (40%) исто така забележува пад од 5 п.п., додека во Колумбија нивото на загриженост (сега 42%) скокна за 5 пп од минатиот месец.

Инфлацијата е проблем број еден во 11 земји - Аргентина, Австралија, Канада, Франција, Германија, Велика Британија, Индија, Полска, Сингапур, САД и Турција. Ова е исто како и минатиот месец - Колумбија има инфлација на прво место со невработеноста.

За повеќе за ставовите на јавноста кон инфлацијата, видете го нашиот нов Глобален монитор за инфлација од 29 земји

Задоволство од економијата

Во 29 земји, 36% од луѓето ја опишуваат моменталната економска ситуација во нивната земја како „добра“, за 1 п.п. повисока отколку во мај 2023 година.

Зголемувањето од 9 п.п. на „добрата“ економија на Индонезија покажува дека таа се искачува од третата на заедничката прва позиција во рангирањето на нашата земја, изедначувајќи се со Сингапур и Индија со 72%.

Бразил, исто така, забележува пораст од 9 п.п. од минатиот месец, при што 44 отсто од Бразилците сега ја опишуваат моменталната економска ситуација на земјата како „добра“.

Две земји овој месец забележаа високи резултати за „добра економија“ на сите времиња: Шпанија (34%) и Италија (33%).

Во меѓувреме, приказната е помалку позитивна во Израел (-8 од минатиот месец), САД и Сингапур (и двете -7).

Невработеноста

Невработеноста сега е четврта најголема загриженост во нашето истражување „Што го загрижува светот“, при што 27% ја избираат како проблем во нивната земја. Ова е резултат на намалувањето на загриженоста за корупција.

Јужна Африка останува најзагрижената земја, каде што е од април 2021 година. Седум од десет (70%) сега ја земаат како загриженост, што е за 2 пп повеќе од мај 2023 година. Ова е највисокото што сме го виделе во нашата анкета, за која било нација.

Меѓу другите позагрижени земји, загриженоста опадна. Колумбија (42%) падна за 7 п.п., преминувајќи од второ на четврто. Индија (43%) се намали за 3 п.п., а Шпанија (41%) е непроменета.

Загриженоста во Сингапур (42%) нагло се зголеми за 7 п.п., ставајќи го на третото место.

Корона вирус

Коронавирусот останува на 17-то место од 18 грижи помеѓу одржувањето на социјалните програми и пристапот до кредити.

Еден од 20 (6%) во 29 земји ја избира пандемијата како проблем во својата земја.

Глобалниот резултат од јуни 2023 година е ист како минатиот месец, но е за 7 п.п. помал од почетокот на годината и за 6 п.п. во овој период во 2022 година.

Сингапур (12%) значително се намали за 14 п.п. од оценката на мај. Ова сега е поблиску до она што беше во март (10%).

Индонезија (18%) од друга страна се пресели на прво место по остриот пораст од 9 п.п., ставајќи ја на врвот на нашата листа.

Топ шест засегнати земји се сите азиско-пацифички нации, нешто што го видовме двапати оваа година.

Сиромаштија и социјална нееднаквост

Сиромаштијата и социјалната нееднаквост се втори на нашата листа од 18 грижи, а 31% велат дека тоа е проблем во нивната земја.

Минатиот месец загриженоста за нееднаквоста падна на најниско ниво од февруари 2022 година. Овој месец таа благо се зголеми, за 1 п.п.

Тајланд беше најзагрижената земја поради нееднаквоста во мај. Овој месец загриженоста на нацијата падна за 6 п.п. на 39%. Тајланд го смени местото со Индонезија (44%), која беше четврта минатиот месец, откако нејзиниот резултат се зголеми за 6 п.п.

Бразил (40%), Јапонија (35%) и Холандија (33%) имаат нееднаквост како нивна главна грижа.

Сингапур е најмалку загрижен за нееднаквоста. Сепак, нивното ниво на загриженост се зголеми за 8 п.п. од мај на 20%.

Криминал и насилство

Речиси три од десет (29%) избираат криминал и насилство како едно од најголемите проблеми што ја засегаат нивната земја. Загриженоста за криминалот останува иста како и минатиот месец.

Во јуни 2023 година, Чиле (62%) сè уште го има криминалот како нејзина главна грижа, но тоа е за 6 пп пониско од минатиот месец.

Јужна Африка (56%) повеќе не е втора, по падот од 4 п.п. Наместо тоа, Перу (60%) го зазеде второто место по зголемувањето од 2 п.п. Видовме и Шведска (55%) како напредува на листата од мај искачувајќи се за 3 п.п. Тие, како Чиле, го имаат тоа како своја главна грижа.

Израелците (46%) сега го ставаат тоа како најголема грижа за нивната земја, зголемувајќи се за 8 п.п. од мај 2023 година.


За оваа студија

Истражувањето на Ипсос „Што го загрижува светот“ го следи јавното мислење за најважните општествени и политички прашања во 29 земји денес, користејќи податоци од повеќе од 10 години за да ги стави најновите резултати во контекст.

Беа спроведени 20.570 онлајн интервјуа помеѓу 22 декември 2022 и 6 јануари 2023 година меѓу возрасни на возраст од 18-74 години во Канада, Израел, Малезија, Јужна Африка, Турција и САД, 20-74 во Индонезија и Тајланд и 16-74 во сите 21 други земји.

Направено со Flourish