What Worries the World - qershor 2023

Inflacioni ka qenë tani shqetësimi kryesor global në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën për 15 muajt e fundit.

Rritja e çmimeve është një shqetësim për dy të pestat (40%) të njerëzve, mesatarisht në 29 vende , me një rënie prej 1 pikë përqindjeje nga muaji i kaluar.

Sondazhi ynë mujor Çfarë shqetëson botën eksploron se çfarë mendon publiku se janë çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike, duke u mbështetur në më shumë se dhjetë vjet të dhëna për të vendosur rezultatet më të fundit në kontekst. Kjo valë u zhvillua nga data 26 maj - 9 qershor 2023.

Gjetjet kryesore

  • Inflacioni është ende shqetësimi më i lartë këtë muaj. Ky muaj sheh një lehtësim të lehtë prej 1pp në 40%.
  • Njëmbëdhjetë vende – Argjentina, Australia, Kanadaja, Franca, Gjermania, Britania e Madhe, India, Polonia, Singapori, SHBA dhe Turqia – kanë rritjen e çmimeve si shqetësimin e tyre më të madh. Kolumbia ka inflacionin së pari të përbashkët me papunësinë.
  • Në të gjitha vendet, shqetësimi për inflacionin ndiqet nga varfëria dhe pabarazia sociale (31%), krimi dhe dhuna (29%), papunësia (27%) dhe korrupsioni financiar dhe politik (25%), të cilët së bashku përbëjnë pesë vendet e para në botë. shqetësimet.
  • Në Afrikën e Jugut, shqetësimet për papunësinë kanë arritur nivelin më të lartë për çdo komb në sondazhin tonë gjatë viteve të fundit; me shtatë në dhjetë (70%) afrikano-jugor të interesuar.
  • Ndryshimet klimatike janë ende shqetësimi i shtatë më i madh në nivel global, me 17% të shqetësuar, 1pp më shumë se muaji i kaluar. Italia është rritur në listën e vendeve pas një rritjeje prej 5 pikë përqindjeje të shqetësimit; 28% tani e përmendin atë si një nga çështjet e tyre kryesore.
  • Shqetësimi për koronavirusin mbetet i njëjtë që nga muaji i kaluar, duke u renditur në vendin e 17-të nga 18, me më pak se një në 10 (6%) që e zgjedhin atë.
  • Monitori "Drejt kundër drejtimit të gabuar" është i pandryshuar këtë muaj. Pothuajse dy të pestat (38%), në një mesatare globale të një vendi, mendojnë se vendi i tyre po shkon në drejtimin 'e duhur'.
Ipsos | Çfarë e shqetëson botën | pesë shqetësimet kryesore

Inflacioni

Dy të pestat (40%) thonë se inflacioni është një nga çështjet kryesore që prek vendin e tyre, me një rënie prej 1pp. Shkurti 2023 ishte niveli më i lartë i regjistruar i shqetësimit me 43%. Që atëherë, ajo ka qenë në rënie, ndonëse vetëm shumë gradualisht.

Muajin e kaluar Argjentina përjetoi shqetësimin më të lartë të inflacionit për çdo vend, ndonjëherë, në anketën tonë. Shqetësimi tani ka rënë 5pp në 71%. Kili (40%) gjithashtu sheh një rënie prej 5 përqind, ndërsa në Kolumbi niveli i shqetësimit (tani 42%) është rritur me 5 përqind që nga muaji i kaluar.

Inflacioni është shqetësimi numër një në 11 vende – Argjentinë, Australi, Kanada, Francë, Gjermani, Britani të Madhe, Indi, Poloni, Singapor, SHBA dhe Turqi. Kjo është e njëjtë me muajin e kaluar - Kolumbia ka inflacionin së pari të përbashkët me papunësinë.

Për më shumë mbi qëndrimet e publikut ndaj inflacionit, shihni Monitorin tonë të ri të Inflacionit Global prej 29 vendeve

Kënaqësia me ekonominë

Në 29 vende, 36% e njerëzve e përshkruajnë situatën aktuale ekonomike në vendin e tyre si “të mirë”, 1 pikë përqindje më e lartë se në maj 2023.

Një rritje prej 9 pikë përqindje në rezultatin "e mirë" të ekonomisë së Indonezisë e sheh atë të rritet nga e treta në vendin e parë në renditjen e vendit tonë, duke u barazuar me Singaporin dhe Indinë me 72%.

Brazili sheh gjithashtu një rritje prej 9 pikë përqindjeje nga muaji i kaluar, me 44% të brazilianëve që tani e përshkruajnë situatën aktuale ekonomike të vendit si "të mirë".

Dy vende shënojnë rezultate të larta të të gjitha kohërave "ekonomia e mirë" këtë muaj: Spanja (34%) dhe Italia (33%).

Ndërkohë, historia është më pak pozitive në Izrael (-8 nga muaji i kaluar), SHBA dhe Singapor (të dyja -7).

papunësia

Papunësia është tani shqetësimi i katërt më i madh në sondazhin tonë Çfarë shqetëson botën, me 27% që e zgjedhin atë si një problem në vendin e tyre. Ky është rezultat i uljes së shqetësimit për korrupsionin.

Afrika e Jugut mbetet vendi më i shqetësuar, ku ka qenë që nga prilli 2021. Shtatë në dhjetë (70%) tani e zgjedhin atë si shqetësim, 2 pikë përqindjeje më shumë nga maji 2023. Ky është niveli më i lartë që kemi parë në sondazhin tonë, për çdo kombi.

Ndër vendet e tjera më të shqetësuara, shqetësimi ka rënë. Kolumbia (42%) ka rënë me 7 pikë përqindjeje, duke kaluar nga e dyta në të katërt. India (43%) ka rënë me 3 pikë përqindjeje dhe Spanja (41%) është e pandryshuar.

Shqetësimi në Singapor (42%) është rritur ndjeshëm me 7pp, duke e vënë atë të tretën.

Koronavirus

Koronavirusi mbetet i renditur i 17-ti nga 18 shqetësimet mes mbajtjes së programeve sociale dhe aksesit në kredi.

Një në 20 (6%) në 29 vende zgjedhin pandeminë si problem në vendin e tyre.

Rezultati global i qershorit 2023 është i njëjtë me muajin e kaluar, por është 7 pikë përqindje më i ulët se fillimi i vitit dhe 6 përqind më i ulët në këtë kohë në 2022.

Singapori (12%) ka rënë ndjeshëm me 14 pikë përqindjeje nga rezultati i majit. Kjo tani është më afër asaj që ishte në mars (10%).

Indonezia (18%) nga ana tjetër ka kaluar në vendin e parë pas një rritjeje të mprehtë prej 9pp, duke e vendosur atë në krye të listës sonë.

Gjashtë vendet kryesore në fjalë janë të gjitha vendet e Azisë Paqësorit, diçka që e kemi parë dy herë këtë vit.

Varfëria dhe pabarazia sociale

Varfëria dhe pabarazia sociale janë të dytat në listën tonë të 18 shqetësimeve me 31% që thonë se është një problem në vendin e tyre.

Muajin e kaluar shqetësimi për pabarazinë ra në nivelin më të ulët që nga shkurti i vitit 2022. Këtë muaj ai është rritur lehtë, me 1 pikë përqindjeje.

Tajlanda ishte vendi më i shqetësuar për pabarazinë në maj. Këtë muaj shqetësimi i vendit ra 6 pikë përqindje në 39%. Tajlanda ka ndërruar vendin me Indonezinë (44%), e cila ishte e katërta muajin e kaluar, pasi rezultati i saj u rrit me 6 pikë përqindjeje.

Brazili (40%), Japonia (35%) dhe Holanda (33%) kanë të gjithë pabarazinë si shqetësimin e tyre kryesor.

Singapori është më pak i shqetësuar për pabarazinë. Thënë kështu, niveli i shqetësimit të tyre është rritur 8pp nga maji në 20%.

Krimi dhe dhuna

Pothuajse tre në dhjetë (29%) zgjedhin krimin dhe dhunën si një nga çështjet më të mëdha që prekin vendin e tyre. Shqetësimi për krimin mbetet i njëjtë me muajin e kaluar.

Në qershor 2023, Kili (62%) ka ende krimin si shqetësimin kryesor, por kjo është 6 pikë përqindje më e ulët se muajin e kaluar.

Afrika e Jugut (56%) nuk është më e dyta, pas një rënie prej 4 përqind. Në vend të kësaj, Peruja (60%) ka zënë vendin e dytë pas një rritje prej 2 pikë përqindjeje. Ne kemi parë gjithashtu Suedinë (55%) të ngjitet në listë nga maji duke u ngjitur me 3 pikë përqindjeje. Ata, si Kili, e kanë si shqetësimin kryesor.

Izraelitët (46%) tani e vendosin atë si shqetësimin më të madh për vendin e tyre, duke u rritur me 8 pikë përqindje nga maji 2023.


Rreth këtij studimi

Sondazhi i Ipsos What Worries the World ndjek opinionin publik mbi çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike në 29 vende sot, duke u mbështetur në të dhëna mbi 10 vjet për të vendosur rezultatet më të fundit në kontekst.

20,570 intervista në internet u kryen midis 22 dhjetorit 2022 dhe 6 janarit 2023 midis të rriturve të moshës 18-74 vjeç në Kanada, Izrael, Malajzi, Afrikën e Jugut, Turqi dhe Shtetet e Bashkuara, 20-74 në Indonezi dhe Tajlandë, dhe 16-74 në të gjithë 21 Shtete te tjera.

Bërë me Flourish