What worries the world - август 2023 година

Инфлацијата сега е главната глобална грижа во нашето истражување „Што го загрижува светот“ во последните 17 месеци. Сепак, загриженоста за растот на цените се намалува веќе три месеци по ред, откако падна за 3 п.п. од јуни.

Нашата месечна анкета „Што го загрижува светот“ ги истражува она што јавноста мисли дека се најважните општествени и политички прашања, потпирајќи се на повеќе од десет години податоци за да ги стави најновите резултати во контекст. Овој бран беше спроведен од 21 јули до 4 август 2023 година.


Клучни наоди

  • Инфлацијата и понатаму е најголемата загриженост овој месец . Но, овој месец се забележува дополнително олеснување од 1 п.п. до 37%.
  • Нивото на загриженост за инфлацијата овој месец е најниско што било оваа година и најниска оценка од јуни 2022 година.
  • 12 земји – Аргентина, Австралија, Белгија, Канада, Франција, Германија, Унгарија, Индија, Полска, Сингапур, САД и Турција – имаат зголемени цени како нивна најголема грижа. Два повеќе од минатиот месец.
  • Во сите земји, загриженоста за инфлацијата е проследена со сиромаштија и социјална нееднаквост (31%, +1 п.п.), криминал и насилство (30%, -1 п.п.), невработеност (27%, + 1 п.п.) и финансиска и политичка корупција (27%) , +1pp) кои заедно ги сочинуваат првите пет глобални грижи.
  • Климатските промени сè уште се седмата најголема загриженост на глобално ниво, со 18% загрижени, + 1 п.п. од минатиот месец. Третина (32%) од Холанѓаните се загрижени за климатските промени, нивна заедничка втора грижа за имиграцијата.
  • Грижата за коронавирусот останува на 17-то место од 18, со помалку од еден од 10 (5%). Ова е најниското ниво што сме го забележале откако го додадовме во истражувањето во април 2020 година.
  • Мониторот „Вистина наспроти погрешна насока“ забележува дека 36% велат дека нивната земја се движи во вистинската насока, што е пад од 2 п.п. Оптимизмот на Тајланд (44%) падна за 16 п.п.
Топ пет грижи се вртат во август 2023 година

Инфлација

Загриженоста за инфлацијата сега помина низ три месеци последователен пад, откако падна за 1 п.п. во јуни, 2 п.п. во јули и сега 1 п.п. овој месец. Со 37%, тоа е најниско што било во 2023 година и најниско од јуни 2022 година.

И покрај намалувањето, бројот на земји кои ја наведуваат инфлацијата како нивна најголема грижа се зголеми, од десет на 12. Листата ја опфаќа Аргентина, Австралија, Белгија, Канада, Франција, Германија, Унгарија, Индија, Полска, Сингапур, САД и Турција.

Аргентина (69%) сè уште е на врвот на нашата листа и е најзагрижената земја од ноември 2022 година.

Некогаш на врвот на листата, нивото на загриженост на Полска (53%) паѓа. Откако падна 6 пп овој месец, сега е на најниско ниво од април 2022 година.

За повеќе за ставовите на јавноста кон инфлацијата, видете го нашиот неодамнешен Глобален монитор за инфлација од 29 земји.


Направено со Flourish

Климатска промена

Климатските промени се рангирани на седмото место од 18 глобални грижи во нашето истражување „Што го загрижува светот“, помеѓу здравствената заштита и даноците. Грижата за овој месец е зголемена за 1 п.п.

Сингапур сега е нешто помалку од една четвртина (23%) загрижен овој месец, и покрај тоа што беше најзагрижената нација минатиот месец. Нивниот резултат е намален за 8 п.

Со трет (32%) сега загрижен, Холандија е на врвот на листата. Климатските промени се заеднички втори во нивото на загриженост за Холанѓаните со контролата на имиграцијата.

По неодамнешните топлотни бранови, неколку европски земји забележаа пораст . Франција (30%) е во пораст за 5 п.п., Италија (27%) е во плус 7 п.п., Велика Британија се помести + 6 п.п., а Шпанија (21%) порасна за 3 п.п.

Направено со Flourish

 

Криминал и насилство

Нешто помалку од една третина (30%) имаат криминал и насилство како нивна најголема грижа , пад од 1 пп овој месец. Ова е по благ удар во јули кога се зголеми за 2 п.п.

Во јули, Франција доживеа голем пораст на ова прашање, што го прави нејзина најголема грижа. Во август, сепак, загриженоста се олади, паѓајќи од 14 п.п. на 35%.

И покрај тоа што сè уште го имаат како нивна грижа број еден, нивото на загриженост во Израел (38%) исто така падна, пад од 10 п.п.

Пет други земји имаат криминал и насилство како нивна главна грижа: Чиле (62%), Шведска (59%) Перу (57%), Мексико (57%) и Израел (38%).

 

Сиромаштија и социјална нееднаквост

Сиромаштијата и социјалната нееднаквост сега се втори на нашата листа од 18 грижи, а 31% велат дека тоа е проблем во нивната земја. Ова е по пораст од 1 п.п.

Бразил (41%) и Холандија (35%) имаат нееднаквост како нивна главна грижа. Сепак, севкупно, Холанѓаните, откако беа трети, сега се осми откако паднаа за 5 п.п.

Речиси половина (47%) од Индонезијците ја имаат нееднаквоста како главна грижа. Нивото на загриженост во Индонезија за сиромаштијата отсекогаш било релативно високо. Лани ова време земјата беше трета со 42%.

Унгарија (34%) сега е десетта, опаѓајќи од првата позиција минатиот месец за 7 п.п.

 

Финансиска/политичка корупција

Над една четвртина (27%) ја избираат финансиската/политичката корупција како едно од главните прашања во нивната земја. Ова е за 1 пп овој месец.

Јужна Африка сега има нешто помалку од половина (46%) загрижени за корупција . По падот за 9 п.п. овој месец, таа повеќе не ја држи првата позиција на нашата листа. Наместо тоа, Индонезија (55%) сега е на врвот, зголемувајќи се за 1 пп.

Покрај Индонезија, Тајланд и Малезија и двете имаат повеќе од половина велејќи дека корупцијата е нивниот главен проблем (52% и 51%, соодветно).

Минатиот месец забележавме дека Сингапур се зголемил за 6 п.п. Ова забележува дополнително зголемување од 8 п.п. до еден од пет (19%).

 

Задоволство од економијата

Во 29 земји, 36% од луѓето ја опишуваат моменталната економска ситуација во нивната земја како „добра“, без промена од јули 2023 година.

Позитивното расположение најмногу се зголеми од минатиот месец во Полска (+ 7 пп), Индија (+ 6 пп), Шведска и Велика Британија (и двете + 5 пп).

„Добриот“ економски резултат на Шпанија се зголеми за 2 п.п. овој месец, што го означува трет последователен месец кога бележи нов највисок резултат на сите времиња.
Во меѓувреме, „добриот“ економски резултат на Колумбија падна за 10 п.п. на 22%. Намалувањето на „добриот“ економски резултат на Турција за 9 п.п. покажува дека земјата го забележа својот заеднички најнизок резултат досега (се изедначува со јули 2022 година).

Направено со Flourish